Piratpartiet i Kalmar län

Piratpartiet har många sympatisörer och flera aktivister i Kalmar län också. Nu har vi även en blogg. Denna blogg kommer att fyllas med material om PP, utifrån ett lokalpolitiskt perspektiv, under valåret 2014

Men varför blir man piratpartist?

Jag kan berätta varför jag har blivit det.

Jag har blivit det för att jag tror på demokratin. Jag tycker att det är “väljarna”, du och jag med andra ord, som ska bestämma, inte politiker eller byråkrater.

Politiker är faktiskt vad man brukar kalla “folkvalda” och tjänstemännen är tillsatta av dessa folkvalda. Men de folkvalda har har valts av oss. Det är du och jag som styr. Det är själva grundtanken med demokratin.

Det pratas mycket om övervakning nuförtiden. Staten kontrollerar oss på många olika sätt. Men hur bra fungerar kontrollen åt andra hållet? Hur bra insyn har vi i vad den sk “staten” gör?

Det är vi medborgare och väljare som egentligen ska övervaka de som styr, att se till att de gör det vi gett dem mandat att göra. Det är inte de som styr som ska ha oinskränkta befogenheter att övervaka oss. Det är inte de som med hemliga avtal ska styra bakom våra ryggar.

Det ska vara vi som styr och de, de så kallade “folkvalda”, som ska vara de styrda. Därför är det alltså de folkvalda och de tjänstemän de tillsätter som ska vara de övervakade och de granskade.

Det är det som driver mig. Därför har jag valt att bli piratpartist!

När partiet kom in i EU-parlamentet 2009 var det för att många såg i partiet såg en kraft som kunde, och ville, övervaka övervakarna. Väljarna såg en kraft som skulle kunna ta strid mot myndighetsmissbruk och fula, hemliga politiska spel.

Till en början låg vårt fokus på den personliga integriteten, speciellt på nätet. Sedan dess har vi utvidgat oss undan för undan. Piratpartiet idag är ett brett parti med tydliga ställningstaganden i olika frågor (se vårt partiprogram här). Men jag skulle säga att partiets grundtankar och grundideer förblivit de samma sedan grundandet.

För oss är mänskliga rättigheter inte en bisak eller någon fin fras att kasta fram då det är lämpligt. Individens rättigheter, människan rättigheter, präglar vårt dagliga arbete som parti.

/Torbjörn Jerlerup, aktivist

Piratpartiet i Kalmar län har en facebooksida för aktivister. Välkommen att gå med den!

 

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>